2300happynews.dk

Amager – Kultur, guides, nyheder.

Skoven er kommet på museum

Det kan næsten ikke lyde mere snobbet; “Institut for samtidskunst”, men Overgaden. som instituttet kalder sig i daglig tale er en lille perle, og de viser i øjeblikket en ualmindelig ambitiøs udstilling, som du kun kan få en kæmpe oplevelse ud af at se!

Overgaden – Institut for samtidskunst har ladet kunstneren Rune Bosse tage naturen med ind på museet skoven har indtaget rummet og bringer tankerne hen på en forladt by.

Udstillingen kan nærmest ikke anbefales nok, også til dem med børn, min 4 årige søn udbrød “Hvorfor er museet ikke større? – jeg vil mere på museum!” entreen er gratis – så der er ingen undskyldninger…

“Stien eller tid imellem træer”

Overgaden er stolte af at kunne præsentere Stien eller tid imellem træer, den danske kunstner Rune Bosses første store soloudstilling. Siden sin afgang fra Det Kongelige Danske Kunstakademi i 2016 har Rune Bosse gennem eksperimenter med og studier af økologiske processer; levende organismers indbyrdes relationer, skabt installatoriske og skulpturelle værker med tematikker som tid, rum, relationer og forbundethed. I anledning af udstillingen er dele af institutionen blevet nedbrudt for at skabe de rette betingelser for planter og vækster, som i udstillingsperioden vil gro uforstyrret udenfor kunsthallens kontrol. Udstillingen er en hybrid totalinstallation i feltet mellem kunst og naturvidenskab, en hyldest til skoven, naturens transformationsevne og en fascination af dens ukontrollérbare kræfter.

Til Stien eller tid imellem træer har Rune Bosse skabt en række forundersøgelser i en skov på Sydsjælland, som har fungeret som både laboratorium og atelier, og hvorfra jord og vækster er hentet og kørt til Overgaden. I udstillingens første rum er laboratoriet genskabt. Her ses skulpturer af bøjede efeu-planter, sammensatte trærødder samt kolber og reagensglas med prøver af skovmateriale i forskellige udviklingsstadier og variationer. På bordet ligger videnskabelige opslagsværker, mens skitser og tegninger skildrer kunstnerens nuværende og fremtidige eksperimenter med træers vokseretning. Laboratoriet viser Rune Bosses forsøg med at tage kontrol over og manipulere skoven for at se dens reaktioner og forstå den som helhed.

Udstillingen afspejler en positiv fremtidsanskuelse og naturforståelse fremfor en dommedagsprofetisk tidsbevægelse frem mod et altings endeligt: I skoven er de organiske eksistenser relateret i et gensidigt afhængighedsforhold, hvor modsætningerne fornyelse og forfald er opløste og forbundne i en cirkulær sammenhængskraft. Stien gennem udstillingen ender ikke blindt, men i en cirkel- form, hvor gentagelsen og fordybelsen får næsten rituel, performativ eller meditativ karakter. Stien kan opleves endeløs som i de sproglige vendinger ”at gå i cirkler” eller ”at gå rundt om sig selv” eller i stedet fremadskuende som i ”at finde vejen frem” eller at ”træde sin sti”. I Rune Bosses eget udstillingsdigt Stien eller tid imellem træer beskrives det at være i skoven som en åben hengivenhedserklæring. Måske er det i relationen til skoven, at vi kan lære at se en ny vej frem?

Om kunstneren

Rune Bosse (f. 1987) er uddannet fra Det Kgl. Danske Kunstakademi i 2016 kombineret med studier på Olafur Eliassons eksperimenterede kunstskole Institut für Raumexperimente i Berlin. Bosse har blandt andet udstillet på gruppeudstillingen Festival For Future Nows på Hamburger Bahnhof i Berlin i 2014, på EXTRACT hos Kunstforeningen GL Strand i 2017, på AROS-Triennalen The Garden ligeledes i 2017 og på udstillingen Jordforbindelse på Fuglsang Kunstmuseum i 2018.

Overgaden. Institut for Samtidskunst har eksisteret siden 1986 og er et af Danmarks vigtigste og mest eksperimenterende udstillingssteder for samtidskunst.

Læs mere om udstillingen og se åbningstider

Artikel sidst opdateret

FØLG 2300HAPPYNEWS