2300happynews.dk

Amager – Kultur, guides, nyheder.

HØR RØVERHISTORIER OM AMAGER

Amagerstemplet er en podcast serie Amager, eller som der står “Røverhistorier fra Københavns sydhavsø”.

Podcasten udkommer hver måned, selv har jeg hørt afsnittet “Spøgelser på loftet” der fortæller historien om Højdevangsskolens rolle under besættelsestiden, afledt af skoleelevernes historier om spøgelser. Og senest er jeg igang med de to afsnit om Ørestaden der tager lytteren hele turen ud på metrostrækningen med Vestamager.

Jeg har haft fat i idékvinden Lea Linstow der står bag “Amagerstemplet” og hørt hende om ideen bag podcastserien.

 

At blive stemplet

Og hvorfor lige det navn, Lea, hvad handler det om?

“Seriens navn, Amagerstemplet, spiller på den slags negative stereotyper, der klistrer sig til vores ø, der som en lændetatovering, ikke bare kan vaskes væk. I serien har jeg valgt at forstå Amagerstemplet omvendt – som en kvalitets- eller godkendelsesmarkør, der kan sættes på det, der rummer de positive og spændende fortællinger, der findes overalt herude. Fortællinger, der kan være med til at skabe stolthed over det, man kommer fra – og nysgerrighed omkring det, man ikke kender.” fortæller Lea om ideen bag navnet.

 

Man slipper aldrig rigtigt fra Amager

Lea er 3. generations Amagerkaner og uddannet sociolog “overe i København”, men hun betragter klart Amager som sit hjem.

“Engang var der en, der sagde til mig, at man som amagerkaner aldrig rigtig slipper fra Amager. Og det synes jeg på mange måder rigtigt: For på den ene side oplever jeg et stærkt følelsesmæssigt bånd til øen og mange af stederne herude, og på den anden side møder jeg også tit fordomme fra folk, der ikke er herfra. Amager haler sig på den måde altid ind på mig – også fysisk, hvor jeg nu, efter at have været bosiddende på den anden side af broerne i 10 år, er vendt hjem. Og det føles virkelig som at være kommet hjem.” fortæller Lea.

 

En kærlighedserklæring

I sine podcast fornemmer man dog ikke at Lea er blindt forelsket i Amager, hun har ikke berøringsangst med også at inviterer lytteren ind i nogle af Amager mere mørke eller kiksede sider.

“Podcasten er en kærlighedserklæring til de mange betydninger, Amagers steder har for mig og mange andre amagerkanere. Overalt er der steder der igennem menneskers personlige fortællinger, bliver ladet med betydning. Steder, der måske overses eller endda stemples negativt, når de ikke får den rigtige slags opmærksomhed. I hvert afsnit forsøger jeg derfor at stille skarpt på den måde, stederne tager sig ud for dem, der ser det smukke eller interessante i dem.” slutter Lea.

 

Du kan læse en smule mere, men vigtigst af alt, lytte til “Amagerstemplet” der hvor du normalt hører Podcasts eller på Amagerstemplets hjemmeside her

Mere af samme skuffe