Sådan lejer du et elektrisk løbehjul i København

Amager elløbehjul voiSiden januar 2019 har eldrevne løbehjul været lovlige i Danmark, og det har naturligvis åbnet op for en række udbydere af løbehjul til leje, bl.a. VOI, LIME & TIER. På Amager er løbehjulene allerede blevet en del af bybilledet, så her får du en introduktion. Introduktionen kan naturligvis bruges i hele København.

Det første spørgsmål der melder sig er “Er det lovligt at køre på et eldrevet løbehjul?”, det helt korte svar er Ja! Du skal bare kører på cykelstien, have lys på og være over 15 år. Og derfra bliver det lidt mere indviklet da lovgivningen pt er en forsøgsordning, og desuden også tælle eldrevne skateboards, segboards osv. Men det korte er det lange er, ja, det er lovligt.

Hvordan lejer jeg et løbehjul?

Der er en række udbydere af løbehjul. De er alle app basserede og har stortset samme priser og samme funktioner. VOI var de første og har været en kende mere tydelige i deres kommunikation, så dem baseres det meste af denne artikel på.

Nå appen for den udbyder du ønsker at bruge er downloadet kan du se hvor der står løbehjul henne, de er parkeret helt almindelige steder i byen. Her på Amager er der i skrivende stund flere løbehjul parkeret ved Amager Centret, Christianshavns Torv, Holmbladsgade, Amager Strand m.fl. Alle udbydere har begrænset et område på Amager hvor man må afleverer løbehjulet efter brug.

Udbyderne af løbehjul i København

VOI LIME & TIER.

Priser

Typisk koster det 10 kr. at starte lejen og derefter typisk 1,5-2,5 kr. i minuttet at suse afsted. Der betales i appen, så vel som selve aktiveringen sker i appen.

Flere af udbyderne kræver at man er over 18 år og har hjelm på, og desuden kører på cykelstien. Løbehjul må kun kører 20 km. i timen.

 

Færdselsregler for elektriske løbehjul

Det er ret nyt at elektriske løbehjul er tilladt i gadebilledet, og derfor har der været en række usikkerheder omkring hvad man må ikke ikke må, så her er et let overblik over reglerne.

  • Du skal være fyldt 15 år (Nogle udlejningsfirmaer kræver 18 år).
  • Du skal følge cykelreglerne. Dvs. du skal køre på cykelstien, hvis der er cykelsti og følge cyklistsignaler og -skiltning..
  • Du må ikke køre på fortovet, på gangstier eller i fodgængerfelter.
  • Du skal give tegn ved sving og stop.
  • Der må kun være én person på løbehjulet.
  • Du skal køre med lys på hele døgnet.
  • Promillegrænsen er 0,5 og der er nulgrænse for ulovlige stoffer.
  • Børn under 15 år må kun køre på elektrisk løbehjul i trafikken, hvis barnet er sammen med en voksen på 18 år eller derover, som har kontrol over barnets kørsel. På lege- og opholdsområder er der dog ikke krav om, at børn på elektrisk løbehjul skal være sammen med en voksen.

Læs mere om lovgivningen her

Parkering

Løbehjulet kan parkeres indenfor de zoner appen viser, så længe man tænker sig om og det ikke står i vejen. Der er PT dialog med kommunen om hvor løbehjulene må parkeres da de iflg. lovgivningen ikke må parkers på private arealer.

I flere grupper på Facebook har løbehjulene allerede været slået op som “Hvem mangler det her?”, da det ikke er et helt almindeligt syn endnu. Men ingen savner det, vi kan allesammen bruge det. 2300happynews får mange henvendelser fra folk der har fundet løbehjul, vi kan desværre ikke afhente eller hjælpe da vi ikke har noget med løbehjulene at gøre.

Læs mere om udbyderne her VOI LIME & TIER.